Sosyal Medya

Geleneksel Afrika Tıbbı

Geleneksel Afrika Tıbbı

Geleneksel Afrika tıbbı, yerel bitki tedavilerinin kapsamlı kullanımının Afrika’nın ruhani bakış açılarıyla birleşimini kapsayan holistik bir disiplindir. 

Yerel bitki tedavilerinin Afrika’nın ruhani bakış açılarıyla birleşimini kapsayan holistik bir disiplindir.

Geleneksel Afrika tıbbı, yerel bitki tedavilerinin kapsamlı kullanımının Afrika’nın ruhani bakış açılarıyla birleşimini kapsayan holistik bir disiplindir. Geleneksel Afrika tıbbı kahinler, ebeler ve bitki uzmanlarını içerir. Kahinler hastalıkların nedenlerini belirlemekten sorumludur, bazı nedenlerin ataların ruhlarından ve diğer etkilerden kaynaklandığına inanılır.

 Geleneksel ebeler ise doğuma yardımcı olmak için çeşitli yerel bitkiler kullanır. Bitki uzmanları Afrika’da o denli popülerdir ki Durban’da bir bitki pazarına her yıl Güney Afrika, Zimbabve ve Mozambik’ten 700,000 ila 900,000 tüccar geldiği söylenir. Hemen hemen her toplumda ise daha küçük bitki çarşıları vardır.

Geleneksel Afrika tıbbının spiritüel yönü güçlüdür, uygulayıcıları arasında tıbbi yönlerden önce psiko-spiritüel yönlerin ele alınması gerektiğine dair yaygın bir inanç vardır. Geleneksel şifacılar arasında, bir hastalığı teşhis edebilme yeteneği, hem Tanrı’nın hem de uygulayıcının atalarının bir armağanı olarak görülür. Herhangi bir hastalık ya da kötü talihin altında yatan kök nedenin belirlenmesine büyük önem verilir.

 Hastalığın hasta ile onun sosyal çevresi arasındaki dengesizlikten kaynaklandığı söylenir. Tıbbi etkisi kadar sembolik ve spiritüel anlamı bakımından da değerli olan şifalı bitkinin seçimini belirleyen de bu dengesizliktir. Örneğin bitkilerde beyaz, siyah ve kırmızı renkler özellikle sembolik ya da büyülü sayılır.

Bu renklerdeki tohumlar, yapraklar ve ince dalların özel nitelikleri olduğu farz edilir. Kahinler bitkileri sadece iyileştirme amacıyla değil, aynı zamanda hava durumunu ve olayları da kontrol etmek için kullanabilir.

Geleneksel Afrika şifacıları bitkilerin yanı sıra tılsımlar, sihirli sözler ve büyüler de kullanabilir. Kıtanın dışında da çok sayıda kullanıcısı olan geleneksel Afrika tıbbi tedavilerinden biri de hafif-orta dereceli Benign Prostat Hiperplazisi (İyi Huylu Prostat Büyümesi) tedavisi için 1970'li yıllardan bu yana Avrupa'da satılmakta olan Pygeum'dur (Prunus africana). Her yıl Kamerun'da 2000 ton ve Madagaskar'da 600 ton pygeum kabuğu hasat edilir. Afrika'da, kabuğu çaya dönüştürülür.

Dünyanın diğer yerlerinde ise tozlar, tentürler, haplar biçiminde, genellikle de prostat sorunlarına yardımcı olduğu düşünülen diğer otlar ile birlikte satılmaktadır. Kullanıcıları idrara çıkmada büyük rahatlama, iltihapta ve kolesterol tortularında azalma bildirmiştir.

 Geleneksel şifacı ve tıp doktorları sayısı arasındaki mukayese, bu şifa yönteminin Afrika'daki önemini ortaya koymaktadır. Güney Afrika'nın Venda bölgesinde her 700 ila 1,200 kişiye bir geleneksel tıp uygulayıcısı düşerken, her 17.400 kişiye bir tıp hekimi düşmektedir. Svaziland'da her 110 kişiye bir geleneksel şifacı düşer. Benin City, Nijerya ile aynı orana sahiptir. Kenya'da ise her 833 kişiye bir geleneksel şifacı düşer.

Kaynak: http://www.hekimzade.com/geleneksel-afrika-tibbi.shtm