Sosyal Medya

Kiropraktik Yöntem

Kiropraktik Yöntem

Kiropraktik Yöntem Sinir sisteminin düzgün çalışması amacıyla, omurga, kemik ve kaslara müdahale eden yöntemdir.

Sinir sisteminin düzgün çalışması amacıyla, omurga, kemik ve kaslara müdahale eden yöntemdir.

Kiropraktik terimi Yunanca el anlamına gelen "cheir” ve eylem anlamına gelen "praksis” sözcüklerinden gelir. Kiropraktik, iskelet sistemi doğru hizalandığında ve sinir sistemi düzgün çalıştığında vücudun kendini iyileştirebileceği ilkesine dayanan bir tedavi sistemidir. Bu uygun fonksiyonu ve hizalanmayı sağlamak için, uygulayıcıları sıklıkla spesifik omurga manipülasyonları gerçekleştirmek üzere ellerini ya da düzeltici bir araç kullanır.

Omurga kemikleri doğru eklemlenmediğinde sübluksasyon denilen durum meydana gelir ve teoriye göre sinir iletimi bozularak sırtta ve vücudun diğer bölgelerinde ağrı ve hastalık ortaya çıkar.

Kiropraktik mevcut alternatif terapilerin en popülerlerinden biridir. ABD Ulusal Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Merkezi'ne (National Institutes of Health’s National Center for Complementary Alternative Medicine) göre, Amerikalıların %20'si en az bir kez kiropraktik tedavi almıştır. Sağlık sigortası kiropraktik tedaviyi kapsayabilir.

Kiropraktik bakım almak istemenin en yaygın nedeni bel ağrısıdır. Amerikan Kiropraktik Derneği'ne göre kiropraktik ziyaretlerin %43'ü bel ağrısı nedeniyle gerçekleşir. Bunun yanı sıra, birçok kişi kulak enfeksiyonları, dismenore, kolik bebek ve migren dahil olmak üzere çok çeşitli sorunlar için de kiropraktik tedaviye başvururlar. Hastalar ayrıca boyun, sırt, kol veya bacak ağrıları ya da incinmeleri için de kiropraktörleri ziyaret eder.

İlk Ziyaret

İlk kiropraktik muayenesi genellikle hastanın sağlık öyküsünün alınmasını ve fiziksel muayeneyi içerir. Hastaya mevcut şikayeti, ailede hastalık öyküsü, beslenme alışkanlıkları, aldığı tıbbi bakım ve tedaviler, herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadığı ya da herhangi bir kronik sağlık sorunu olup olmadığı gibi konularda sorular yöneltilir.

Ayrıca, kiropraktör hastanın sorununun ne kadardır sürdüğünü, nasıl ilerlediğini, bir yaralanma sonucu mu yoksa kendiliğinden mi gerçekleştiğini soracaktır. Kiropraktör bir yaralanma ya da incinme gerçekleştiyse bunun hakkında detaylı bilgi alacaktır.

 Ağrılı bölgede iltihap veya kötü hizalanma olup olmadığının değerlendirilmesi için gözlem yoluyla fiziksel muayene ve elle muayene gerçekleştirilir. Eklem hareket aralığı da değerlendirilebilir.

Omurgada hem hipomobilite (fiksasyon) hem de hipermobilite sorun yaratabilir. Bazı durumlarda, farklı bir tedavi gerektirecek olan diğer sağlık sorunları ve ciddi enfeksiyonların ihtimalini elemek için laboratuvar analizi yararlı olacaktır. Birçok uygulayıcı, aynı zamanda ilk değerlendirme sırasında röntgen çekilmesini de isteyebilir.

Manipülasyon

Omurga manipülasyonunda, bazı uygulayıcılar bir düzeltme aracı kullansa da bu genellikle el ile uygulanan bir tekniktir. Klasik düzeltme genellikle ağrısız bir "pat” sesi ortaya çıkaran hızlı ancak derin olmayan vuruşlardan oluşur ve eklemin hareket aralığını iyileştirir.

Hasta tedavi esnasında, uygulayıcının gerekli konumları almasına yardımcı olacak şekilde tasarlanmış olan yastıklı bir masaya uzanır. Bazı düzeltmeler tüm omurganın ya da bir birim olarak büyük bir parçasının manipülasyonunu gerektirirken, bazıları tek bir eklemi etkilemek için tasarlanmış olan küçük hareketlerdir.

Esnetme, çekme (traksiyon) ve yavaş manipülasyon yapısal bütünlüğünü ve sinirlerdeki kesintileri gidermek için uygulanabilen diğer tekniklerdir.

Tedavi Süresi

Gereken kiropraktik tedavi sayısı çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Genellikle kronik, ağır veya başka bir sağlık sorununa eşlik eden durumlar için uzun süreli tedavi gerekli olur. Genel olarak iyi olmayan hastaların iyileşme süresi de fazla olabilir.

Bazı yaralanmalar doğal olarak diğerlerinden daha fazla sayıda tedavi gerektirir. Terapi, genellikle üç aşamada verilir. Başlangıç seansları ağrıyı hemen gidermek amacıyla daha sık yapılır. Sonra hasta rehabilitasyon aşamasına girer ve bu dönemde hastanın iyileşme süreci devam ederken, nüksetme de önlenir. Son olarak hasta sağlıklı kalmak için, gerekli görülürse hayat tarzı değişikliklerinin de eşlik edeceği ikame tedavisi ya da sıhhat tedavisi dönemini seçebilir.

Takip Randevusu

Tedavi bittikten sonra takip bakımı önemlidir. Spor ya da kötü sağlık sonucunda, bir incinme meydana gelmişse, egzersiz ve beslenme programı reçete edilmelidir.

Anti-inflamatuar ilaçlar ve ısı veya buz torbası tatbiki gibi tedavileri içeren bir ev tedavisi de tavsiye edilebilir. Duruşa (postür) dikkat etmek, bazı hastalarda gelecekte benzer yaralanmaları önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca kiropraktör düzeltilmesi gereken herhangi bir kötü duruş alışkanlığı varsa hastaya tavsiyelerde bulunabilir.

Pratisyenler

Bazı uygulayıcılar diğer bütün yöntemleri dışlayarak sadece spinal manipülasyon kullanır ve bunlar düz kiropraktörler olarak bilinir. Diğerleri ise masaj, beslenme müdahalesi ya da vitaminler, bitkiler ya da homeopatik ilaçlarla tedavi gibi çeşitli terapi türlerini birlikte kullanır.

Ayrıca diğer tedavi geleneklerinin görüşlerini de kucaklayabilirler. Bu grup karma olarak bilinir. Kiropraktörlerin büyük çoğunluğu, belki de % 85'i bu ikinci kategoriye girer.

Kaynak: http://www.hekimzade.com/kiropraktik.shtm